“Kullanıcı ne istediğini bilmez, siz öğretirsiniz!”

“Kullanıcı ne istediğini bilmez, siz öğretirsiniz!” Steve Jobs’a ait bir söz 12 yıl önce bir makalede okumuştum ve teknik biri olarak bu söze şiddetle karşı çıkmıştım. “Nasıl bir ego bu” diye düşünmüştüm.

12 yıl sonra bugün eğer içinde bulunduğumuz popüler kültür Politically Correct olmasaydı IT odasının kapısına büyük puntolar ile yazdırtırdım bu sözü… “Kullanıcı ne istediğini bilmez, siz öğretirsiniz!”

Peki 12 yılda ne beni bu düşünceyi onaylar duruma getirdi.

Türkiye reklam pazarlama konusunda çok güçlü, halk aşırı cahil ve çok mutsuz bu şeytan üçgeni maalesef 4 euro maliyeti olan bir ayakkabının 750 TL fiyatla satılmasını sağlıyor. Ya da bütün dünya “Cloud’a geçiyor kardeşim siz hala eski kafasınız” gibi reklam pazarlama cümleleri ile firmalar yanlış yönlendirilip ekonomi, eğitim, iş gücü baltalanıyor ki bu başka bir makalenin konusu.

Gelelim hayattan know how’larıma

Bir şirketteyiz çalışanlara 600 adet cep telefonu alınacak ve biz IT olarak en iyi fiyat ve en iyi performans ile ürün seçimi yapmaya çalışıyoruz. Bir cep telefonunun ömrü ortalama 4 ila 7 yıldır bu bir fiyat performans kriteridir.

5 modeli inceleme için demo ürün aldık test etmeye başladık. IT olarak en uygun fiyatlı en performanslı modeli üç ay günlük kullanımla test ederek seçtik ve ürün gayet başarılı vpn, mail, sosyal medya, kamera, pil kullanımı gibi şirket hayatı için elzem konularda gayet iyi.

O zamanlar IT direktörüm dedi ki “arkadaşlar bu işler teknik analiz ile yürümez algı ile yürür, hayvan terli ben bu saatten sonra denizi geçip derede boğulmak istemiyorum, en kıl 10 satış pazarlama müdürüne verelim bu telefonları, bunlar beğenirse alırız beğenmezler ise neden beğenmediklerini sorar üst yönetime iletiriz onlar karar verir” dedi.

 Bizde öyle yaptık. Gelen feedback içeriklerini gördükçe kan beynime sıçradı.

  • Bu ne böyle arkası bombeli masaya koyuyorum beşik gibi sallanıyor
  • Ben müşteriye gidince masaya bu markayı mı koyacağım şimdi!
  • Seçe seçe android işletim sistemi mini mi seçtiniz IOS’un ödülleri varken
  • Bunun ekranı güneşte gözükmüyor. “Cevap: Ekran parlaklığını arttırın” onu otomatik kendi ayarlayamıyor mu?
  • Dokunmatiği Iphone gibi kaliteli değil
  • Bize bunumu layık görüyorsunuz?
  • Sizin seçeceğiniz telefona…
  • Akıllı saatim, blutooth kulaklığım bunla uyum sağlamıyor
  • Bir kere yere düşürdüm ekranı kırıldı. Çok kalitesiz malzemesi var.

Neyse dişe dokunur bir kullanım bahanesi bulamadık gorilla glass ekranı nasıl kırabildi onu da anlamadık.    

Sonuç olarak yönetime sunduk. Onlarda konuyu anlamadılar ve o zaman 4 katı pahalı olan modeli alalım dediler.

İnsan şöyle düşünmeden edemiyor “O zaman benden neden teknik analiz istiyorsunuz?” o zamanlar Fatma Gülün Suçu Ne? Dizisinde boy boy telefon reklamları yapılıyordu çağırın Beren Saati anlatsın ürünün marifetlerini.   

Başka bir olay 10 antivirüs firması ile POC yaptık 50 sayfa teknik analiz çıkardık satın alma dedi neden eset almıyorsunuz? biz eski firmamızda kullanıyorduk çok memnunduk.

Başka bir olayda NVR kamera sistemleri üzerine 6 ürün inceledik. Fabrika müdürü dedi ki biz bu markayı çok beğendik bu olsun! (Birde satıcı firmaların seçim yapacak kişiye ulaşma durumları var)

Bilgisayar seçimi yapacağız tüm sahayı laptop yapmaya çalışıyoruz teknik analizlerimiz tamam gelecek öngörümüz hazır. 100$ fark için desktop sistemlere zorlandık. Merak ediyorum o firmayı pandemi döneminde ne yaptılar acaba?

Yazıcı seçimi yapacağız birkaç sent baskı başı maliyet için merdiven altı firmalar seçilmekte veya usb yazıcı alınmakta.

Wifi tesisatı için controller’ı olan profesyonel modele geçmek için teknik analiz sunuyoruz. TP-Link AP alınıyor uyduruktan bir de controller yazılımı her hafta otur ap’leri yeniden başlatıyoruz.

Yönetilebilir switch gerekli diyorsunuz, yer, gök her oda aptal switch ile uplink yapılıyor. Ya şimdi 2000$ bir switch’e paramı verilir 20$’a almak varken diyerek yönetim ikna ediliyor. İşin içine bir de her oda için switc’e kadar tek tek kablo çekme işi girince siz odanız da ekibiniz ile zeybek dansı yapıyorsunuz kafalarda huni ile…

Jeneratör diyorsunuz yakıtı azalınca sms veya mail bildirimi yapan model yerine en manuel model alınıyor.

UPS diyorsunuz en no mame olanı geliyor snmp kart bile yok üzerinde.

Klima diyorsunuz sunucu odasına duvar tipi split klima neyine yetmiyor verilir mi şimdi 10.000$ bir klimaya.

Ya en komiği ne geldi başıma. Storage 15 yıllık değişmesi lazım bozulursa hiçbir veriyi kurtaramayız dedim yazılım müdürüne bütçe alın dedim. “Ne kadar dedi” 50.000$ dedim “Ya bunun diskini söküp laptopa takıp felaket durumunda kurtarılamıyor mu?” dedi.

Yazılım mühendisi 27 yaşında birine kablosuz klavye istedi “elimizde yok” dedi arkadaşım “usb kablolu klavye verelim”.  “Tamam” dedi. Klavyeyi getirdi çocuk yazılımcı eleman usb kablonun ucunu tutup “bunumu takacağım laptopa!” dedi.

Evet 12 yıl sonra neden Steve Jops ile aynı düşüncede olduğumu umarım anlatabilmişimdir.

 “Kullanıcı ne istediğini bilmez, siz öğretirsiniz!”

Türkiye’de sadece algı ile anlamalarını sağlayabilirsiniz öğretmek imkânsız.

Bana diyorlar ki çok sertsin eğitimi iyi bir toplumuz

Hanımlar beyler trafikte sağa sinyal verip geçmek istiyorum sağımda 10m arkamda olan bana yol vermesi gereken araç gaza basıyor neyin eğitim ile çözülebileceğini düşünüyorsunuz acaba?

Trafik ışıklarında önümde 8 araç var. Yeşil ışık yanınca 3 araç arkamdaki kişi kornaya basıyor. Neyin eğitim ile olacağına inanıyorsunuz siz?