04 - Linux Arayüzünü Özelleştirmek

Linux Arayüzünü Özelleştirmek

Bu bölümde Linux'un en sevilen yanlarından olan grafiksel arayüzü özelleştirmeyi öğreneceğiz. Sizlerin de bildiği gibi Linux dışındaki işletim sistemlerinde bu grafiksel özelleştirme oldukça sınırlıdır. Windows ve macOS gibi dağıtımlarda sistem belirli bir arayüz ile gelir ve sizlere yalnızca bir kaç özelleştirme imkanı sunar.

Ancak Linux'ta durum böyle değildir. Linux, kullanıcısına bir çok konuda olduğu gibi grafiksel arayüz konusunda da tam özelleştirme imkanı tanır. Zaten Linux'un en sevilen yanlarından biri de bu sınırsız müdahale ve özelleştirme imkanıdır. Burada bahsedilen grafiksel arayüze müdahalenin kullanıcıya sağladığı imkanlar kullanıcının ihtiyaçlarına göre değişmektedir.

Biz bu eğitimde son kullanıcı olarak değil kurumsal kullanımı işleyeceğimizden bu gibi konulara değinmeyeceğiz :)

Kurumsal ortamda genelde GUI (Grafiksel Kullanıcı Arayüzü) kullanılmaz bunun temel sebebi çok güvenli olmasından değil GUI'lerin Hdd, Ram, İşlemci ve grafik kartı donanımların kapasitesini %2 seviyesinde tüketmesidir. Ortamınızda 3 ila 5 linux sunucunuz varsa bu kullanılan donanım kapasitesi çok sorun değildir. Fakat bir web hosting firması olduğunuzu düşünün ortamınızda binlerce linux sanal server olacaktır herbiri için gui kullanırsanız donanım maliyetleriniz çok fazla artacaktır. 

Bu sebepten GUI özelleştirme konusuna zaman kaybetmemek için girmeyeceğim.

Ama Suse konusunu anlatırken Gnome GUI rahatsız edici derecede çok fazla kısıtlanmış buradaki ayarlara değineceğim.