IT Hizmetleri menümüzde şirketimizde çalışanların hizmetine sunduğumuz programlardan bahsediyorduk. Peki IT çalışanlarının ihtiyacı olan programlar neler diye düşünürseniz bu programlarıda IT araçları altında toplamaya çalışacağım. Bütçe planlarlarken bu ayrımı iyi bilmekte fayda var çünkü günümüz şirket yapılanmasında artık neredeyse herşey IT üzerinden geçmekte. Hep derim üzerinde ekran ve tuş olan herşeyi IT biriminin diye bilmemek gerek.

Günümüz Klasik IT yapısı artık evrim geçirmekte ve kendi içinde bölümlere ayrılmakta. Eskiden bu bölümleri sadece çok büyük şirketlerde görürken; artık orta ölçek firmalarda da IT dışında bölümler oluşmakta veya IT üzerindeki iş yükleri başka birimlere dağıtılmakta.

Örneğin kimi firmalarda santral sistemlerine teknik birim bakmakta, kimi firmalarda yazıcı işleri idari ilşler birimine aktarılmış durumda, çoğu firmada kvkk - ISO27001 gibi birimler iş geliştirme birimleri kaymış durumda, içerde kullanılan ERP - CRM gibi uygulamalar iş uygulamaları veya benzer adlarla ayrı bir departman olarak karşımıza çıkmakta.

Bu kadar genişleyen mitoz bölünen IT operasyonunda biz sistem uzmanları neredeyizi iyi kavramamız gerekmekte. Site doldukça makaleler arttıkça nedemek istediğimi nereye varmak istediğimi daha iyi anlayacaksınız.  

Remote Deskyop Manager (RDM) Ürününün Kullanımı

Remote Deskyop Manager (RDM) Ürününün Kullanımı

Remote Desktop Manager IT ekiplerinin bağlantı türlerini ve şifrelerini tek çatı altında toplayan oldukça faydalı bir yazılım neler yapıyor derseniz

  1. Şifrelerinizi bir database altında topluyor
  2. Şifrelere erşimi yetki dahilinde farklı ekiplerle paylaşabiliyorsunuz (Yazılım ekipleri, Database ekipleri, Helpdesk ekibi, iş uygulamaları birimi, PR ekipleri vb... )
  3. Sisteminizde bulunan sunuculara ekiplerin şifreyi bilmeden bağlanmasını sağlayabiliyorsunuz.
  4. Ekipleriniz veya dışardan size destek veren danışmanların bağlandıkları zaman video kayıt altına alınmasını sağlayabiliyorsunuz.
  5. Kim nereye nezaman bağlanmış loglayabiliyorsunuz.
  6. RDP, SSH, Telnet, Teamviever, VNC gibi yüzlerce bağlantıyı tek bir program üzerinden tek tık ile yapabiliyorsunuz.
  7. Ortamınızdaki cihazların şifresini değiştirdiğinizde tek tek cihazlara bağlanmak için yeni şifreyi her cihaza yazmaktan kurtuluyorsunuz
  8. Scripler yazarak cihazlarınızın üzerinde işlemler yapabiliyorsunuz
  9. CMD, Powershell, Terminal bağlantısını aynı anda tek ekrandan yönetebiliyorsunuz
  10. Aynı anda onlarca farklı ekranı yanyana açıp düzen içinde çalışabiliyorsunuz.
  11. Ekipleriniz sisteme yeni bir makine eklediğinde RDM sistemine bilgilerini, bağlantı yollarını ve şifrelerini tanımladığında tüm ekipleriniz bu cihazı kullanabiliyor bilgi tekilleşmiş oluyor. Bu sayede herkesin bilgisayarında excel üzerinde cihaz bilgileri ve şifreleri tutulmuyor. Herkes bağlantı için değişik yazılımlar kullanmak zorunda kalmıyor.
  12. Cihaz bilgileri, Topolojiler, Alım faturaları, garantiler, banka ve vergi dairesi bilgileri, danışman iletişim bilgileri gibi tüm IT bilgilerini bu alana girerek düzen sağlayabilirsiniz.
  13. Tüm bu girdiğiniz bilgileri dışarı export ederek çelik kasada saklayabilir veya başka bir noktaya yedek alabilirsiniz.
1 ders 29 dakika Orta Düzey
Bilgisayar / Sunucu Yönetimi

Bilgisayar / Sunucu Yönetimi

Aslında IT dünyasında her cihaz bir bilgisayardır ticari pazarlama gereği iç donanım değiştirilip pazara sunulmakta farklı olan tek şey içlerindeki işletim sistemleri.
Bilgisayar, Sunucu, Storage, Switch, Modem, Router, NVR, Akıllı TV, akıllı saat vb... aklınıza ne geliyorsa hepsi aynı mantık ile üretilmekte. CPU, Ram, Hdd, GPU  ve bu 4 component artık tek bir yonga üzerinde toplanmakta.

Aslında modern işlemci mantığı ilk icat olduğu günden beridir içinde kendine ait bir RAM, HDD alanı, GPU birimi içermekteydi fakat gücü az olduğu ve ticari pazarlama kaygıları gereği birçok component şeklinde piyasada görmekteyiz.

Macintosh firması şu aralar M1 işlemcilerini tanıttı ve en sonunda CPU, GPU, RAM ve HDD'i bir chip içinde topladı. Raspberi Pi modelleri ve cep telefonu dünyası gösteriyor ki geleceğin sunucu odaları bir kabinden daha az yer kaplayacak ve çok az güç tüketecek. 

1 ders 17 dakika Orta Düzey
Sanallaştırma

Sanallaştırma

Sanallaştırma nedir? üzerine konulardan başlayıp değişik platformlarda sanallştırma göreceğiz.

3 ders Orta Düzey
Linux

Linux

Bu Eğitim Kimler İçin?

Linux nedir? ne işime yarar? kariyerimde gereklimi? Sorularını kendinize soran biri iseniz bu eğitim tam size göre. 

Önsöz

Linux günlük hayatınızda her işinize yarayacak mükemmel bir client (bireysel) işletim sistemidir diyemem ama uzmanlık alanlarına göre mükemmel işlevsellikleri olan yüzlerce Linux sürümünü iş hayatında kullanmak istiyorsanız Linux öğrenmeye muhtaçsınız.

Nedir bu alanlar derseniz benim deneyimlerim sonucu şunu alanlarda şaheser Linux platformları vardır.

Mail sunucuda Zimbra, (Centos, şu sıralar adı Almira)
Monitöring konusunda Zabix, LibreNMS (Centos)
Ip Santral konusunda FreePbx, (Centos)
Web server konusunda Cpanel, (Almira)
Penetrasyon konusunda Kali,
CRM/ERP Alanından SAP sunucuları, (Suse)
Linux Docker mimarisi, (Ubuntu, Suse, Centos vb…)
Sanallaştırma alanında Esxi, (SimOs kullanır bir Unix varyantı aslında linux’un atası)
Vcenter (Project Photon OS)
NVR sistemleri için shinobi (Ubuntu)
Anlık mesajlaşma jitsi (Debian / ubuntu)
Sql platformları Oracle, maria db için (Ubuntu, Suse, Centos vb…)
Sistem Loglama GrayLog, Logsign (Ubuntu vb…)
SIEM SecurityOnion (Ubuntu,  vb…)
Modern File Server NextCloud (Ubuntu, Suse, Centos vb…)
Storage sistemlerinin hepsi (özelleştirilmiş Linux çekirdekleri)
Nac sistemleri clearpass, (Centos)
Firewall cihazları pfsense (FreeBSD)
Spam gateway korumail vb…
Backup ve replikasyon sistemleri Avamar, recover point (özelleştirilmiş Linux çekirdekleri)

Bunların dışında antivirüs sunucuları, IoT cihazları say say bitmez.
3cx ip telefon sistemleri (Debian)
Proxmox Virtual Environment (Debian)
Proxmox Mail Gateway (Debian)
Proxmox Backup Server (Debian)

Sistem veya yazılım üzerine bir kariyer planlıyorsanız Linux bilmeden olmaz diyebilirim. Ev kullanıcısı veya teknolojiyi hobi olarak kurcalayanlardansanız Linux size pek haz vermeyebilir.
Linux Sistemlerin çekirdek yapıları, komut setleri ve yoğurt yeme tarzları yapımcına göre değiştiğinden ilk yıllarınızda size baya bir saç baş yoldurtabilir.

Burada biraz proaktif yaklaşarak sizi düşünmeye yönlendireyim. Genelde IT dünyasında ben linux’ün kitabını yazdım, Linux’ü ağlatırım gibi konuşan kişilerle çok karşılaşırsınız.

Hangi linux’ü biliyorsun! Dediğimde kafaları karışıyor gardlarını düşürdükten sonra da biraz tokatlıyorum. Bu duruma kendiniz düşürmeyin.

Aşağıdaki tabloda Linux çekirdekleri, kabukları ve distro sürümleri yer almakta. Endüstri için değiştirilmiş sürümlerinden tutunda, ev kullanıcılarından, cep telefonlarına hatta akıllı saatlere kadar birçok sistemin içinde Linux çekirdeği vardır.

http://ferhatyildiz.com/toploji/LinuxDagitimlari.svg

28 ders Orta Düzey