Dünyayı sanat ve edebiyat kurtaracak…
Bu sözü çok duymuşsunuzdur "dünyayı edebiyat ve sanat kurtaracak". Peki nasıl?
Mesela baklavacıları, gazlı içecek sektörünü, pastacılığı, kahvecileri düşünün bunlar yaşamımız için elzem bir tüketim malzemesi mi? Hatta bu meslekler hayatlarımızda olmasa çok daha sağlıklı bir toplum olabilir miyiz?
Maslow üçgeninin en altında temel ihtiyaçlar yatar bu en alt ihtiyaçların hiçbirinde yukarıda saydığım ürünler yer almaz. Ama en çok bu sektörler kar eder.
Dünyada lisanslı 25 milyon futbolcu olduğunu biliyor muydunuz? ve bu sektöre bağlı kıyafet üretimi, ayakkabı, kulüp yönetimleri, okullarda spor hocaları, kumar, şans oyunları, kara para aklama gibi alt kurumlarda yarım milyar insan ekmek yemekte.
Futbolu yasaklasak basit hayatlarımızda ne değişir? Bize bir şey olmaz ama 500.000.000 insan aç kalır.
Aynısını müzik için düşünün? Müzik olmasa ölür müyüz? Resim ve grafik tasarımları ve buna bağlı reklam sektörünü yasaklasak? Sinemayı yasaklasak bu sayede insanların zamanlarını çöpe atmalarını da önlemiş oluruz netfilix vb… olmasa mesela.
Konu ne kadar tehlikeli noktalara gitti değil mi? Evde resim ve heykel bulundurmanın haram olduğunu düşünen bir insana; sanatı şeytan işi olarak kabullendirmek çok kolaydır. Burada da devreye edebiyatın gücü giriyor yanlış edebiyat insanlığı mahveder.
Peki bunca gereksiz mesleği yok ettik diyelim boşa çıkan insanlar ne yapacaklar? Kendi tarım ve hayvancılıklarını mı yaparlar dediniz! Peki şöyle bir hesap yapın Türkiye yüz ölçümünü nüfusa bölün bakalım kişi başı kaç metre araziniz oluyor? Sanırım orta çağa geri döndük toprak savaşlarına hoş geldiniz.
Edebiyat, sanat ve toprağınızın değerini bilmeniz dileği ile…